uit liefde voor alle honden

De dag

Er is de laatste tijd veel te doen over hondengedrag. Regelmatig halen berichten over incidenten met honden het nieuws. Dat doet onze honden-hart pijn, want in bijna al die gevallen zijn er alleen maar verliezers. Maar ook zonder de krant te halen staan honden er niet bij iedereen in de maatschappij goed op. Ze veroorzaken overlast zoals (overmatig) blaffen en hondenpoep. Er zijn mensen die bang zijn voor honden. In veel gevallen kunnen eigenaren bijdragen aan een stukje preventie. Fijn, want wij moeten er niet aan denken dat er straks steeds minder rondom honden in onze maatschappij mogelijk is. Het gedrag van jouw hond kan verschillende (maatschappelijke) hobbels en schaamte met zich mee brengen. Zeker wanneer bijvoorbeeld de directe omgeving een mening gaat vormen én geven. Kennis over honden en dan specifiek eigen hond of honden is daarbij erg belangrijk. Wat heeft hij nodig? Klopt dit wel met het beeld dat jij als mens hebt? Hoe kun je toch ‘lekker bezig zijn’ met een hond die niet met soortgenoten of andere levende wezens kan? De mogelijkheden zijn eindeloos en om die reden hebben wij deze eerste editie in het leven geroepen. Want een hond hoeft geen robot te worden, vooral gelukkig en zo stressvrij als mogelijk!

 

Wij hopen met de dag mensen te motiveren om eens te komen kijken én mee te doen met zijn of haar hond. Zo kun je je opgeven voor een gedragsgesprek over jouw hond. Natuurlijk lossen we in de 45 minuten, die per persoon beschikbaar zijn, het probleem niet op. Maar we kunnen wel kijken welke kant begeleider en hond op kunnen. We kijken of wij bij die begeleiding kunnen helpen of verwijzen door indien nodig. Voor veel mensen kan het fijn zijn om even hun hart te luchten over hun hond, de gedragsgesprekken zijn daar prima geschikt voor. Heb je angst voor honden? Ook dan kan een gesprek prettig zijn. Naast het begeleiden van honden helpen wij ook mensen met een kynofobie. Vermeld dit wel duidelijk bij de aanmelding, zodat wij rekening kunnen houden met de aanwezigheid van honden.  Naast de gesprekken geeft Nathalie 1 op 1 les voor honden die niet met soortgenoten kunnen. In de planning is dus specifiek rekening gehouden met deze doelgroep, omdat wij willen dat iedereen zich op de dag welkom voelt. Later op de dag is er een workshop geschikt voor eigenaren met honden die wel goed in groepsverband kunnen werken. Hierbij staat het trainen met de huisraad centraal. Nathalie leert je hoe je jouw woning binnen een handomdraai kan om zetten tot trainingslocatie, zonder hiervoor dure materialen in te slaan. 

Lezingen
Naast doe-dingen zijn er ook 2 (korte) lezingen. Zo gaan wij vertellen over de hond en zijn ontstaansgeschiedenis. Veel mensen weten wel dat de hond afstampt van de wolf, maar hoe verhoudt zich dit nu tot elkaar. Een tijd lang zijn er trainingstechnieken voor de hond afgekeken van wolvengedrag. Echter weten we nu dat de resultaten uit dat onderzoek niet meer betrouwbaar zijn en doet de wetenschap een grote inhaalstap bij het onderzoeken van hondengedrag en het ontstaan. In deze lezing behandelen we wat diepgewortelde veronderstellingen over hondengedrag en weerleggen deze op basis van nieuwe onderzoeken. 

 

De tweede lezing gaat over het herkennen van gedrag bij een hond. Aan dit onderwerp kun je eigenlijk dagen spenderen en dan heb je het niet één keer over hetzelfde gehad. Toch gaan we een poging doen om de basis begrippen in één uur over te brengen. Gedragsherkenning is belangrijk voor een hondeneigenaar, omdat je hier in sommige gevallen vervelende situaties mee voor kunt zijn. Op basis van de gedragsherkenning behandelen we ook een stukje honden etiquette. Weten hoe je onderling met elkaar als hondenbezitter om gaat, kan een hoop frustratie en dus problemen schelen. Preventief! 

Demo werkhonden 
Renato Lebbink geeft een demo met zijn speurhonden. Hij laat zien waar ze allemaal toe in staat zijn en verteld het een en ander over de training en hun werk. Veel honden zijn ooit voor een bepaald doel gefokt. In het geval van Renato voeren ze die taak nog steeds uit, maar wat nu als dit niet zo is maar je wel een ras met sterke werklust hebt? Wij maken de vertaling naar training en hoe je toch jouw hond kunt geven wat hij nodig heeft.

 

Doorlopend
De hele dag zijn er kraampjes waar bezoekers leuke hondenspullen kunnen kopen. De Hondenkaravaan presenteert ook haar speelotheek. Deze bibliotheek voor hondenpuzzels gaat vanaf de zomer open en ze vertellen graag meer over hoe en wat. Geluk beproeven kan in onze loterij. De hele dag door kun je kaartjes kopen en je ziet direct of je iets hebt gewonnen! Met de opbrengst van de loterij financieren we de faciliteiten van de dag. Alle workshops en lezingen zijn kosteloos (m.u.v. de fotograaf).


aanmelden verplicht

Let op: aanmelden voor een activiteit is verplicht. Zonder hond is de dag vrijblijvend doorlopend te bezoeken. Heel de dag staan er mensen klaar om vragen te beantwoorden over één van de diensten die wij aanbieden. Wil je niet meedoen met een activiteit, maar wel komen kijken en jouw hond meenemen? Laat dit dan ook van te voren per mail weten. Wij willen graag weten wie wij kunnen verwachten, omdat de dag ook beschikbaar is voor honden die niet met soortgenoten kunnen. 

FLOS

FLOS staat voor Fit, Leerzaam, Ontspannend, Sportief. Het doel van de trainingen zijn bij FLOS om de baas met de hond uit 'de luie stoel' te krijgen en te zorgen dat beide op een prettige manier mentaal en fysiek worden uitgedaagd. Nathalie staat voor een positieve training, hond vriendelijk, actief bezig zijn, diversiteit in de lessen en niet te vergeten veel gezelligheid. Het cursus aanbod is voor alle soorten honden en rassen, vanaf een leeftijd van 1 jaar. De onderdelen van de trainingen zijn gebaseerd op basis van sport en spel. 

Over Nathalie

Nathalie heeft als instructeur jaren lesgegeven bij Hondenvereniging Ridderkerk. Later is zij zich gaan richten op gevorderde gehoorzaamheid. Na les gegeven te hebben in Combisport is zij voor zichzelf begonnen in 2016. Inmiddels is FLOS dé plek geworden via sport en spel lekker met jouw hond bezig te kunnen zijn. 

HONDENKARAVAAN

Het team van De Hondenkaravaan bestaat inmiddels uit allemaal doorgewinterde hondengekken. Sharon (oprichtster), Maryke en Jordy houden zich bezig met de hondentraining en gedragsbegeleiding. Sinds 1 januari 2019 gaat de gedragsbegeleiding en opvoeding onder de naam 'In Hondsnaam'. Petra regelt het wel en wee van de uitlaatservice en vrijwilligers Hans en Daan zorgen dat alles qua faciliteiten mogelijk zijn. 

De Hondenkaravaan probeert zich te richten op de openstaande gaatjes in hondenland. Zo geven wij geen reguliere gehoorzaamheid, maar helpen wij eigenaren om echt praktijk gericht hun hond te begeleiden. Wekelijks trainen we op verschillende locaties in de regio met onze praktijk groepen. 

Tijdens 'Uit Liefde Voor Alle Honden' geven wij gedragsgesprekken en lezingen. Tevens kan er kennis worden gemaakt met de speelotheek, de webshop en staat Petra klaar om vragen te beantwoorden over onze uitlaatservice die wij sinds een aantal jaar op een omheind terrein hebben. 

HOND IN BEELD

Sybrinne Straver van Hond in Beeld fotografie is op de dag aanwezig om prachtige studio foto's van jouw hond te maken. Er zijn in totaal 5 plekken beschikbaar. Per persoon is er 20 minuten gereserveerd voor de foto's. Iedere deelnemer ontvangt 2 foto's geprint (na de workshopdag).

Tijd: 12.15 uur - 14.00 uur
Kosten: € 37,50
Aanmelden verplicht en betaling vooraf (loopt via de fotograaf)

 

Voor het portfolio van Sybrinne kijk je op www.hond-in-beeld.nl. 


Renato Lebbink is al heel zijn leven aan het werk met honden. Na het fokken van Dobermanns richt hij zich nu op het opsporen van geuren en bewakingswerk. Voor beide doeleinden gebruikt hij dezelfde honden, wat best bijzonder is. Op 1 juni geeft Renato een demo van wat zijn honden allemaal kunnen, waarbij hij de interactie met het publiek op zoekt door bijvoorbeeld voorwerpen te laten verstoppen. Veel mensen vallen voor de charme van een werkhond. Renato kan precies uitleggen hoeveel training en tijd er in gaat zitten en wat zo'n werklustige rakker nou eigenlijk per dag nodig heeft om zijn energie er uit te kunnen gooien.

Maak kennis met de webshop en speelotheek van de De Hondenkaravaan. Vanaf de zomer van 2019 is het mogelijk om wekelijks materiaal uit ons assortiment te huren. Ideaal voor honden die snel uitgepuzzeld zijn of wel van een uitdaging houden. Naast puzzels verhuren we ook trainingsmaterialen. 

Onze webshop wordt steeds een beetje groter, maar blijft wel ter ondersteuning van onze lessen. Wij verkopen alleen de producten waar onze eigen honden ook 'groot mee zijn geworden'. Vanaf de zomer van 2019 is het mogelijk om maandelijks een box met verse honden snacks te laten bezorgen. Meer info volgt op de 'Uit Liefde Voor Alle Honden' dag. 

 

Info over deze zaken zijn heel de dag te verkrijgen. Loop dus gerust eens langs, ook als je niet met een activiteit mee wilt doen.


programma

 

9.00 tot 10.30 uur
Consult “gedrag” op afspraak bij Sharon & Maryke

45 minuten per persoon

9.00 uur - 10.15 uur
Snuffel- In bij FLOS Privé les voor honden die niet in groep kunnen

 15 min per combinatie

 

10-30. 11.15 uur
Vrije inloop voor iedereen

Ruimte om vragen te stellen aan één van de trainers. Let op: hiervoor kun je niet reserveren. Let op: zonder hond

 

Let op: deze lezing is vervallen voor extra consulten 'gedrag'.

Consult “gedrag” op afspraak bij Sharon & Maryke

45 minuten per persoon
11.15 uur - 12.15 uur

11.15- 12.15 uur (vervallen, maar wel 1 op 1 te volgen buiten de workshop dag om. Voor interesse kan er gemaild worden naar info@dehondenkaravaan.nl)
Lezing 'Een 
wolf in huis?' –  Sharon van Wijngaarden

Lezing over nieuwe inzichten over het ontstaan van onze hond. Door veel (recent) wetenschappelijk onderzoek weten we meer over het ontstaan van onze hond en zijn relatie tot de wolf en zijn gedrag. Vroeger werden veel trainingstechnieken gebaseerd op wolven gedrag, maar tegenwoordig hanteren we andere normen. Hoe dit zit en wat het betekent voor jouw hond in de praktijk vertellen we tijdens deze (korte) lezing.

 

12.15- 12.45 uur
Demo speurhonden

Renato Lebbink geeft een Demo met zijn speurhonden. Renato werkt en traint al jaren honden voor speurwerk en bewakingswerk. Tijdens de demo laat hij zien wat zijn honden kunnen en vertelt hij over zijn werk in de praktijk.
Let op: de demo kan vrij bezocht worden maar zonder hond (i.v.m. de concentratie van Renato en zijn honden)

 

 

12.45- 13.30 uur Workshop

Ridderkerkse DOG- FUN
Trainingspret met de huisraad!

Tijdens deze workshop laat Nathalie zien dat mentale uitdaging voor uw hond niet altijd duur hoeft te zijn en dat er veel materialen in en om uw huis te vinden zijn. Tijdens deze leuke workshop leer je wat je allemaal voor leuks kan, gewoon met je huisraad!
Maximaal 8 deelnemers

 

 

12.15 - 14.00 uur Fotograaf Hond in Beeld 
Sybrinne Straver van Hond in Beeld Fotografie is aanwezig om prachtige portretten te maken. Details hierover volgen rond 18 mei a.s. via social media (facebook.com/dehondenkaravaan) en deze website.
Check voor portfolio 
http://hond-in-beeld.nl/

 

 

14.00- 15.00 uur
Lezing '
Gedragsherkenning' – Sharon van Wijngaarden
In een korte tijd gaan we door de meest belangrijke gedragen van de hond. Leer wat hij zegt en vooral ook waarom hij het zegt. Daarbij benoemen we ook alle uitzonderingen en leuke weetjes over gedrag. Interessante stof, maar zeker niet simpel!

 

15.00- 15.45 uur
Ridderkerkse DOG- FUN
Trainingspret met de huisraad!

Nathalie laat zien dat er voor honden trainen helemaal niet altijd veel materialen nodig zijn. Tijdens deze leuke workshop leer je wat je allemaal voor leuks kan, gewoon met je huisraad!
Maximaal 8 deelnemers

 

16.00 uur Einde

 

Doorlopend
De hele dag zijn er kraampjes waar bezoekers leuke hondenspullen kunnen kopen. De Hondenkaravaan presenteert ook haar speelotheek. Deze bibliotheek voor hondenpuzzels gaat vanaf de zomer open en ze vertellen graag meer over hoe en wat. Geluk beproeven kan in onze loterij. De hele dag door kun je kaartjes kopen en je ziet direct of je iets hebt gewonnen! Met de opbrengst van de loterij financieren we de faciliteiten van de dag. Alle workshops en lezingen zijn kosteloos (m.u.v. de fotograaf).

 

Let op: aanmelding voor activiteiten is verplicht!
Locatie: NME centrum
Kastanjelaan 27, 2982 CM Ridderkerk


aanmelden

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.


info@dehondenkaravaan.nl    |      06 37 44 03 33 |     kvk 52007316   |     NL18KNAB 0257794638

Hondentraining Ridderkerk e.o. | Voor trainingslocaties klik hier.