rijnmond tips

Warme dagen

Het wordt de komende dagen warm in Nederland, heel warm. Voor kwetsbare groepen kan dit grote risico's met zich meebrengen. Dit zelfde geldt voor honden. Door hun vacht hebben zij zeer beperkt de mogelijkheid om warmte kwijt te raken. Zweten doen zij alleen door hun voetzooltjes, wat dus maar een klein oppervlakte is in vergelijking tot de huid van mensen. Goed voor je hond zorgen tijdens deze dagen is zeer belangrijk. Onderstaand wat tips om de dagen door te komen. 

Je hond koelen kan prettig zijn, maar let op. Doe dit nooit met ijskoud water! Door de kou sluiten de vaten (vasoconstrictie), waardoor het hart extra hard moet werken om het bloed rond te pompen. Koel daarom altijd met lauw water. Er zijn speciale koelproducten voor dieren te verkrijgen die voor prettige verkoeling kunnen zorgen (zoals een band of mat). Let daarbij op dat dit product dus niet te koud wordt. 

Doe geen activiteiten op het heetst van de dag. Wanneer het voor jouw hond te doen is kun je vroeg in de ochtend of laat in de avond wat meer met hem lopen. Beperk de beweging zo veel als mogelijk rond het middag uur (fietsen is uit den boze!). Straatstenen en zeker asfalt warmen in rap tempo op en wat is de enige plek waar honden hun warmte een beetje kwijt kunnen.. Precies, de poten. 

Laat de hond nooit in de auto, ook niet met een raampje open. Temperaturen stijgen enorm snel vanaf 20 graden. Elk jaar kost dit aan honden het leven. Doe het dus gewoon niet. 

Zwemmen kan een goede manier zijn om af te koelen. Bij voorkeur op momenten dat het buiten niet op het warmst is. Let wel goed op waar je heen gaat, want blauwalg ligt met warm weer snel op de loer. Het binnen krijgen van te veel water kan schadelijk zijn, dus zwem verantwoord en met mate. 

Kijk naar je hond. Hij geeft zelf goed aan wat hij wilt en wat niet. Beperk wel zijn zonneritme waar nodig. Er zijn toch veel honden die in de zon blijven liggen. Haal ze er uit en zorg dat ze een goede, koele plek hebben om te verblijven. 
Meer info op de site van LICG: klik hier.

Gedrag aan de lijn

Veel gehoord en in veel gevallen waar: 'het gedrag van mijn hond is aan de lijn anders dan los.' De lijn beperkt de keuze vrijheid van honden, waardoor sommige honden kiezen om uit te vallen in situaties waarin zij zich bedreigd voelen. Om te kunnen bepalen met welke reden de hond uitvalt is het belangrijk dat er goed gekeken wordt naar de houding en alle bijkomstige factoren. Overwegend zien wij in uitval gedrag onzekerheid en angst terug. Soms lijkt het daar niet direct op, omdat de hond na verloop van tijd zekerder is geworden in het uitvoeren van het gedrag. Het gedrag als dominant gedrag bestempelen (wat nog veel gedaan wordt) kan overwegend naar het land der fabelen. Dominantie zegt iets over een relatie tussen twee bekenden en de meeste soortgenoten die onze honden tegenkomen zijn dat niet. Daarbij gaan wij bij dominantie (of zelfverzekerdheid, zoals je wilt) er van uit dat de hond zeker is van zijn zaak. Gedragsobservatie laat meestal zien dat dit niet het geval is. Belangrijk om te benoemen is wel dat honden vanuit een onzekere positie of angst net zo goed kunnen bijten. Alleen is de diagnose erg belangrijk bij het opstellen van een trainingsplan of behandelplan.

Helaas zijn er geen tips om met dit gedrag om te gaan, behalve dan om de hulp van een trainer of gedragsdeskundige in te schakelen. Begrip voor de situatie is erg belangrijk. Weet jij namelijk waarom jouw hond het doet, dan kun je over het algemeen ook beter met de situatie omgaan. Het gedrag van jouw hond kan veel sociale druk geven (wat zullen de buren zeggen), waardoor het steeds onprettiger kan worden om buiten te lopen. Weet je echter dat jouw hond ruimte nodig heeft en heb je iemand gevonden die jou kan begeleiden om met het gedrag om te gaan en waar mogelijk te verbeteren, dan scheelt dit vaak enorm.

 

Vergeet niet dat onze honden in veel van hun dagelijkse bezigheden afhankelijk zijn van ons en wat wij wel of niet met ze doen. Dit kan stressvol zijn en uitvallen is daar dan vaak ook een uiting van. Er zijn overigens ook genoeg honden die niet uitvallen, maar een ontmoeting met een soortgenoot aan de lijn net zo onprettig vinden. Net als bij mensen hangt het af van karakter, emoties en leerervaringen hoe je met een situatie omgaat. Dat jouw hond uitvalt maakt het dus niet persé een rothond, maar een hond die kiest om ander gedrag in te zetten dan de honden in de straat. 


Foto ter illustratie, dit is geen hond met een angstige houding

Angst bij honden

Gedrag waar onze hulp voor ingeschakeld wordt is angst. Angst training is een zeer moeilijke en complexe training (hoewel elke vorm van gedragsverandering ingewikkeld is). Allereerst is het belangrijk om de mate van angst vast te stellen. Is het aangeboren angst of is de hond later bang geworden door een gebeurtenis in zijn leven? Aangeboren angst kan ingewikkeld en complex zijn om te veranderen; het zit immers 'in de hond'. Factoren die hierbij een rol spelen is o.a. hoe het gedrag van de moederhond is. Stress tijdens de dracht van de pups kan invloed hebben op de manier waarop de honden later met stress omgaan. Generaties waar angst en stress in zit zullen overwegend meer stressvolle en/of angstige pups voortbrengen. Daarbij spelen de eerste levensweken van een hond een belangrijke rol voor de ontwikkeling op latere leeftijd. Een goede socialisatie start in het nest en bij de fokker. Honden die in die periode op een neutrale manier worden blootgesteld aan verschillende prikkels, zullen daar meestal later rustiger op reageren. Maken zij in die periode geen kennis met diverse prikkels, dan kan dit op latere leeftijd angst veroorzaken. Uiteraard zijn er individuele verschillen. Er zijn honden die op papier slecht gesocialiseerd zijn, maar opgroeien tot stabiele hond. Er zijn honden die goed gesocialiseerd worden, maar die toch onzeker en/of angstig blijken. Over wat een goede socialisatie is, zijn diverse discussies. Dat maakt de stof er niet makkelijker op. 

Angst dat op latere leeftijd voorkomt (traumatische ervaring) heeft vaak een andere prognose. Vaak geldt: hoe sneller je start met trainen na de gebeurtenis, hoe succesvoller de training kan zijn. Angst stapelt namelijk vaak. Zo kan het zijn dat een hond bang is voor vuurwerk, daarna voor onweer, vervolgens al voor regen en dichttrekken van de lucht en tot slot voor het dichtdoen van een keukenkastje. De situatie is dan niet hopeloos, maar het zal zeker veel vragen van een begeleider om het gedrag te veranderen. Niks is zwart of wit, dus soms kan gedrag dat erg uitzichtloos lijkt goed te veranderen zijn. Uiteraard geldt dit ook andersom. Omgevingsfactoren spelen hier een belangrijke rol in. Hoe is de thuissituatie van de hond en wat kan de begeleider doen om te trainen. 

In sommige gevallen wordt gekozen voor het gebruik van gedragsmedicatie. Daar heersen nog wat misverstanden over. Inmiddels hebben wij meerdere vormen van medicatie. Er wordt meestal geen gebruik meer gemaakt van medicatie waarbij de hond alleen versuft wordt, maar verder wel de prikkels binnen krijgt. Gedragsmedicatie bouwt een stof op in de hersenen waardoor de hond beter open gaat staan voor leerprocessen en over het algemeen beter in zijn vel gaat zitten. Net als bij mensen kan het zoeken zijn wat de juiste medicatie is. Naast medicatie zijn er voedingssupplementen, zoals Zylkene. Dit eiwit is gebaseerd op de moedermelk en de rustgevende stof die hierin zit. Voor mensen die (nog) niet naar gedragsmedicatie willen kijken kan Zylkene een hele fijne tussenstap zijn. Voeding is overigens ook belangrijk bij angst. Bepaalde voeding geeft een verhoogde serotonine aanmaak, dat weer een belangrijke rol speelt bij het tegen gaan van stress en angst. Volkoren producten, zoete aardappel, maar ook sinaasappels blijken bij te dragen aan serotonine aanmaak (hoewel wordt gezegd dat vooral de geur dit doet). Informeer eens bij een voedingsdeskundige voor honden. Dit kan zeker bijdragen aan angsttraining, maar zal in veel gevallen niet dé oplossing zijn. 

Angst bij adoptie honden

Met de komst van steeds meer buitenlandse honden, lijkt het of wij ook meer angst gerelateerde problemen hebben. Als we kijken naar de voorgaande tekst klinkt dat ook logisch. Veel honden worden in het buitenland niet onder omstandigheden geboren waar ze later in Nederland aan worden blootgesteld. Voorbijrijdende trams, mensen die de hond graag willen aaien of zelfs eten uit een bak.. Het kunnen allemaal dingen zijn die de hond van jongs af aan niet gewend is geweest. Voor mensen is het zo logisch om daar niet bang voor te zijn, omdat wij het kennen.
Voorbeeld: stel je toch eens voor dat er morgen opeens allemaal UFO's landen. Wellicht hebben zij geen kwaad in de zin, maar ik denk dat er toch een hoop mensen gaan rennen. Logisch, want stel dat het wél verkeerde bedoelingen heeft, dan zorgt rustig blijven staan niet persé voor de grootste overlevingskansen. Voor honden is dit ook zo. 

Overigens halen wij hier honden uit het buitenland aan, maar binnen onze eigen asielen komt dit ook voor. In Nederland worden er regelmatig honden gevonden of aangeboden die in niet veel betere omstandigheden zijn geboren of hebben geleefd. 
Er zijn overigens nog veel meer gedragingen waar je als adoptant mee te maken kunt krijgen. Deze hoeven zeker niet altijd angst gerelateerd te zijn, maar om het beknopt te houden beperken wij ons alleen tot angst. 

Of je nu kiest voor een adoptie hond, een hond uit het asiel of een andere vorm van herplaatsing, onthoud dat de hond een verandering in zijn levensstijl ondergaat. Sommigen kunnen hier mee omgaan, maar voor anderen geeft dit stress en angst. Gun de hond tijd om aan de nieuwe situatie te wennen en neem eventueel iemand in de armen die kan helpen bij deze begeleiding. Accepteer dat niet alles maakbaar is en dat je soms tegen bepaald gedrag kan blijven aanlopen. Management is dan van groot belang. Durft jouw hond niet op zaterdagavond langs die drukke kroeg, ga daar dan niet op dat moment lopen, maar kies een andere weg. Heb begrip voor jouw hond als levend wezen met gevoel en emoties. Dit kan zoveel schelen bij het omgaan en het opbouwen van een band. Informeer je omgeving over jouw hond en stel hen op de hoogte van het gedrag en wat hij wel en niet aan kan. Vind de hond visite eng, vraag ze om de hond met rust te laten. Hierbij zijn weer tal van verschillende trainingsopties. Het internet staat vol tips. Deze zullen wellicht heel goed geholpen hebben in een bepaalde situatie met een bepaalde hond en bepaalde mensen. Echter, jouw situatie is uniek. Jij bent uniek en jouw hond is uniek. Probeer daarom niet te veel waarde te hechten aan (vaak goed bedoelde) tips. Trainers en gedragstherapeuten hebben er hun vak van gemaakt om met gedrag om te gaan. Zij kijken, als het goed is, met een neutrale en open blik naar jouw situatie. Denk in zoverre ook niet te licht over stress en angst. Beiden kunnen zorgen voor een welzijnsaantasting, want doorlopend stress of angst doet heel wat met een lichaam. 

Angst en stress is heel naar, maar kan onder de juist omstandigheden verbeterd worden. Veel hangt af van de ernst van de situatie en de omgevingsfactoren van de hond. Het is ingewikkeld, vraagt vaak tijd en bereidheid van een begeleider, maar het is zeker niet een verloren zaak.hond uit het buitenland

Een hond adopteren kan een hele belasting zijn. Vaak krijg je een hond met een rugzakje en hoe groot dat rugzakje is zie je soms pas na een paar maanden. Wil je kijken naar een hond, dan kan het verstandig zijn om de volgende situaties in acht te nemen: 

Kijk waar de hond vandaan komt. Meestal gaat dit via een stichting die actief is in het land van herkomst. Doet de stichting in het land van herkomst aan educatie bijvoorbeeld? Castratie programma's kunnen erg belangrijk zijn, om het probleem rondom zwerfhonden in het land van herkomst onder controle te krijgen. Gebeurt dit niet, dan is het plat gezegd dweilen met de kraan open en zal het probleem van bijvoorbeeld zwerfhonden blijven bestaan (castratie alleen is vaak niet voldoende, maar gaan wij niet dieper op in). Daarbij is het ook goed dat er wordt gekeken welke honden voor adoptie naar Nederland worden aangeboden. Zijn dit honden die daar al met mensen geleefd hebben? Voor sommige honden is dit niet het geval. Hoewel de omstandigheden waar in zij leven niet te vergelijken is met hoe wij hier in Nederland met honden samenwonen, zijn niet alle honden uit het buitenland ongelukkig. In sommige situaties is de aanpassing van een vrij leven naar een leven aan de lijn zo hoog dat de hond te veel stress en angst houdt. Kijken wij dan naar welzijn, dan is het goed om te weten dat een hond die niet herstelt uit zijn angst of stress geen prettig leven heeft. Dit is niet anders dan bij mensen. Een goede stichting kijkt naar de hond en wilt ook echt het welzijn van de hond verbeteren. Belangrijk is dat wat wij slechte omstandigheden vinden én wat daadwerkelijke slechte omstandigheden voor de hond zijn goed uit elkaar worden gehaald.

Om een goed beeld te krijgen van hoe een hond is, is het prettig wanneer een stichting in het land van herkomst al werkt met een gastgezin. Zo kan er gekeken worden naar het karakter van de hond en waar de adoptant rekening mee moet houden. Vaak kiezen stichtingen ervoor om ook in Nederland nog een tijd met een gastgezin te werken, zodat de hond hier rustig kan aarden. Dat is enorm belangrijk, want een hond die net aan veel prikkels van een lange reis is blootgesteld kan vaak niet omgaan met nog meer nieuwe situaties. Rustig laten wennen en de hond de tijd geven is enorm belangrijk. De intenties om direct te gaan trainen kunnen averechts werken.  Een goede begeleiding vanuit de stichting kan hierbij helpen in het geven van adviezen. 

Let bij de adoptie goed op wat de stichting heeft geregeld indien de hond toch niet bij jou in het gezin kan blijven. Honden zijn levende wezens met karakters en honden met een rugzakje kunnen veel begeleiding nodig hebben. Er achter komen dat de hond niet past in jouw situatie is verdrietig, maar het komt voor. Een goede stichting zorgt in dit geval voor een passende oplossing tot de hond naar een nieuw gezin kan. Geeft de stichting hier niet op thuis, dan lijkt het of deze zaken niet goed geregeld zijn en moet je voorzichtig zijn met hier mee in zee te gaan. Uiteindelijk adopteer je een hond om deze een beter leven te geven en daar hoort ook, hoe vervelend ook, dit traject bij. 

Stel jezelf er op in dat jouw hond misschien nooit bij het ideaalbeeld van het hebben van een hond gaat passen. Dit geldt overigens niet alleen voor adoptie honden, maar voor alle honden. Social media geeft vaak prachtige beelden van eindeloze rustige wandelingen met honden en snelle oplossingen voor probleemgedrag. Vanuit onze praktijk kunnen wij zeggen dat dit vaak niet terecht is. Wanneer je werkt met levende wezens moet je altijd tot op een bepaalde hoogte rekening houden dat soms iets niet volledig veranderd kan worden. Zeker niet door middel van één druk op de knop. Tegelijk weten wij ook hoe mooi een band kan worden wanneer je samen een avontuur aan gaat en bereid bent te investeren. 


honden etiquette

Er is veel te doen over honden gedrag de laatste tijd. Honden zijn veel in het nieuws en niet altijd positief. Gemeenten en de overheid kijken of er maatregelen genomen moeten worden. Om te voorkomen dat onze honden straks (nog) minder vrijheden krijgen dan zij al hebben (bijvoorbeeld door het sluiten van losloop gebieden i.v.m. overlast) is het goed om een aantal spelregels, honden etiquette, in gedachten te nemen. 

Preventie is erg belangrijk. In veel gevallen hoeft een situatie niet uit de hand te lopen, omdat de hond niet in een moeilijke situatie wordt gebracht. Is jouw hond bijvoorbeeld gek op schapen en neemt hij graag een hapje kebab, laat hem dan niet los bij een schapen wei. Jaagt jouw hond op joggers en fietsers dan is loslaten op zondag in het Kralingse Bos niet het beste plan. Vindt jouw hond kinderen spannend, dan is het niet aan te raden om de kids rondom, op of naast de mand van de hond te laten spelen. Het zijn allemaal van die zaken die logisch klinken, maar in onze praktijk zien wij deze toch voorbij komen. Diep van binnen weet je vaak wel wat wel of niet kan. Daar naar luisteren is belangrijk. Helaas kom je soms toch in een vervelende situatie door toedoen van een ander. Dat is heel erg vervelend, maar ontploffen helpt de situatie vaak niet. Al is het maar omdat veel honden de emoties van hun begeleider oppikken.

Zie je een aangelijnde hond, lijn jouw hond dan ook even aan. Wanneer je beide naar elkaar communiceert dat de honden bij elkaar mogen, kun je hem weer loslaten. Wilt de andere partij het niet, accepteer dat en loop door. Misschien ben je er van overtuigd dat zijn of haar hond een geweldig leuke spelpartner voor jouw hond zou zijn, het is iemands goed recht om dit niet te willen. Zelfs wanneer iemand in een losloop park loopt. 

Niet alle honden willen sociaal contact met mensen en/of soortgenoten. Het is een groot misverstand dat alle honden interactie met elkaar willen en daar van genieten. Sommige honden hebben hun hele leven niks met soortgenoten en zijn helemaal gericht op mensen. Dwing dit contact niet af. Loop de andere kant op wanneer iemand daar om vraagt en trek niet zijn of haar opvoed-skills in twijfel. Je kent de achtergrond van de hond en van de mensen niet. 

Laat jouw hond niet tegen mensen opspringen of achter fietsers aanjagen. Een ongelukje kan gebeuren. Bied daar je excuus voor aan en word in ieder geval niet boos. Helaas trek je als hondenbezitter vaak aan het kortste eind, omdat verwacht wordt dat je jouw hond onder controle hebt. De omgeving kan het soms onmogelijk maken om ongewenst gedrag te voorkomen (naar jouw hond komen terwijl hij het niet wilt enzovoort). Leg mensen, indien mogelijk, rustig uit dat je het niet wilt. Vaak is het geen onwil van mensen en zullen zij er in het vervolg ook rekening mee kunnen houden. Je hond niet los laten in situaties waar hij makkelijk de fout in kan gaan is erg belangrijk. Ook een hesje met 'hond in training' zorgt soms voor begrip, waardoor mensen sneller afstand houden. 

Gaat er iets fout, los het dan met elkaar op. Honden moeten in de WA verzekering zitten en eventuele schade door jouw hond kan daarop verhaald worden. Verwond jouw hond een soortgenoot, wissel gegevens uit en bekommer je ook over de gevoelens van de tegenpartij. Lastig, maar noodzakelijk om de situatie niet te laten escaleren. 

Een dooddoener maar toch waar: ruim de poep van jouw hond op waar dat moet. Niet iedereen is gek van honden en vervuilde speeltuinen kunnen kwaad bloed zetten bij sommige mensen. Helaas zijn er genoeg situaties bekend waarbij mensen gif of iets anders neergooien. Geef mensen niet meer ruimte dan nodig om slecht te denken aan de dieren waar wij zo gek op zijn, onze honden.


Leestips

Gedrag is vaak niet zomaar op te lossen met het lezen van boeken en artikelen. Toch is het goed om bepaalde theoretische kennis te hebben. Net als bij veel onderwerpen zijn er verschillende invalshoeken om materie te bekijken. Hondengedrag is niet zwart of wit, maar nuance is erg belangrijk. Persoonlijk nemen wij nooit één hele theorie over, maar lezen veel verschillende stukken om onze eigen kennis te vergroten. Hieronder de boeken die wij een toevoeging vinden voor de kennis van hondenbezitters. Uiteraard zullen er buiten deze titels nog meer goede tips zijn, waar wij wellicht nog niet mee bekend zijn. 

  • Martine Burgers & Sam Turner - Een hondenleven lang deel 1 t/m 4
  • Brian Hare & Vanessa Woods - De wijsheid van honden 
  • Jane Killion - Superhonden 
  • Marc Bekoff & Jessica Pierce - Unleashing your dog (engels)
  • Marc Bekoff - Canine Confidential (engels) 
  • Maandelijkse uitgaven van 'Onze Hond' - hondentijdschrift