rijmond tip 10 december

Emoties bij honden

Onderzoek naar honden krijgt gelukkig steeds meer draagvlak. De wetenschap wilt meer weten over het hoe en wat over de bijzondere band die honden met mensen hebben en andersom. Een onderwerp die daar steeds vaker naar voren komt is emoties. Voor vele hondenbezitters zal het al wel vanzelfsprekend zijn dat honden emoties hebben, maar hoe zit dit nu wetenschappelijk? Het aantonen is lastig omdat je bij honden, in tegenstelling tot bij mensen, niet kan vragen wat er door hun heen gaat. Neuroprofessor Jaak Panksepp heeft tientallen jaren geleden al onderzoeken gestart naar emoties bij zoogdieren. Pas sinds het begin van deze eeuw leek hij bijval te krijgen vanuit de wetenschap en inmiddels is het een belangrijk onderwerp om te onderzoeken. Tegenstanders van dit idee zijn er ook. Dieren emoties geven die met die van mensen te vergelijken zijn werpt een ander ligt op gevoelige onderwerpen zoals bijvoorbeeld het houden en slachten van dieren. Op deze pagina is een samenvatting te vinden van het onderzoek van Panksepp geschreven door Elian Hattinga van 't Sant (www.elianhattinga.nl). 

Jaak panksepp

Klik op onderstaande knop om naar het artikel 'Jaak Pansepp, emoties en bewustzijn bij dieren' van Elian Hattinga van 't Sant (www.elianhattinga.nl) te gaan. Het document is een bundeling van een reeks artikelen geschreven voor het hondentijdschrift 'Onze Hond'. 


Capucijners onderzoek beloningen

In deze video is het onderzoek te doen dat gedaan is naar ontvangst van ongelijke beloningen bij capucijners. De komkommer wordt door deze apen ervaren als minder lekkere snack en de druiven als extra lekker. Het onderzoek is gericht om te kijken of er emoties zoals verontwaardiging en onrecht bij de dieren leven. Belangrijk bij de opzet van een dergelijk onderzoek is te weten wat voor een dier een beloning is. Een kanttekening bij dit onderzoek kan zijn dat we niet zeker weten of de dieren de beloningen gelijkwaardig als prettig en minder prettig ervaren. Een beloning is immers individueel gebonden en dus voor iedereen anders.


frans de waal

Frans de Waal is een bioloog gespecialiseerd in onderzoek naar apen. Van zijn hand zijn er een reeks boeken die zeer de moeite waard zijn wanneer je geïnteresseerd bent in het onderwerp 'emoties bij dieren':

  • Mama's laatste omhelzing
  • Een tijd voor empathie 
  • Chimpanseepolitiek